Ovocie
-
Muchovník: nenáročný, a pritom úrodný
Vďaka svojej nenáročnosti sa čoraz viac rozširuje do našich záhrad. Okrem nej však vyniká aj vysokou úrodnosťou chutných plodov, ktoré…
Čítať viac » -
Salaka, hadie ovocie
V predsviatočnom období obchody ponúkajú viac exotického ovocia ako inokedy. Možno ste na pultoch zaregistrovali aj zvláštne ovocie hnedej farby s povrchom,…
Čítať viac » -
Delikatesa s odpudivou vôňou
Tento prívlastok patrí plodu stromu, ktorý sa volá durian zapáchavý a rastie v Thajsku, Malajzii či Indonézii. V ázijských krajinách sú duriany napriek…
Čítať viac » -
Náhrada kakaa
V predajniach racionálnej výživy predávajú pod názvom karob, karobový prášok alebo svätojánsky chlieb mleté sušené struky rohovníka obyčajného. Dajú sa použiť…
Čítať viac » -
Jahodový strom
Tento ker dorastajúci do výšky troch až šiestich metrov je rozšírený od Stredozemného mora až po Anglicko. Počas celého roka…
Čítať viac » -
Mandľa splní vašu predstavu
Jedna z prvých drevín, ktoré na jar poteší svojimi kvetmi. V záhrade vynikne napríklad vysadená uprostred trávnika. Budete mať z nej aj osoh…
Čítať viac » -
Namiesto octu
Veľké hnedé struky tamarindu u nás poznajú najmä priaznivci indickej kuchyne, v ktorej sa s obľubou využívajú. Na pultoch predajní sa môžete stretnúť…
Čítať viac » -
Krásavec s rešpektom
Tento ker je nádherný na jar, keď býva obsypaný výraznými bielymi kvetmi, neskôr ho zdobia žlté plody, ktoré dlho neopadávajú,…
Čítať viac » -
Japonské mišpule
S plodmi mišpuľníka sa v obchodoch môžeme stretnúť len zriedka, lebo sú mäkké a zle znášajú prepravu. Stromy bežne rastú v Chorvátsku, Španielsku, na…
Čítať viac » -
Brusnice
Hoci nie sú také rozšírené ako iné drobné ovocie, svojím obsahom sú výnimočné. Sú bohaté na vitamín C, karotén, vlákninu…
Čítať viac » -
Rajčiakovec v byte
Nenáročnosť pestovania, pomerne vysoké úrody a výborná chuť plodov predurčujú túto rastlinu na pestovanie v bytových podmienkach. Plody sú príjemné spestrenie jedálneho…
Čítať viac » -
Jahodový špenát
V dávnych časoch bola táto rastlina v Európe bežnou súčasťou jedálnych lístkov, jej červené plody sa používali aj ako zaujímavá dekorácia slávnostných…
Čítať viac »