Nenáročnosť pestovania, pomerne vysoké úrody a výborná chuť plodov predurčujú túto rastlinu na pestovanie v bytových podmienkach. Plody sú príjemné spestrenie jedálneho lístka.
Rajčiakovec (Cyphomandra betaceae) je vždyzelený ker alebo strom z čeľade ľuľkovitých, pôvodom z Južnej Ameriky. V domovine je bežnou ovocninou pestovanou v záhradkách aj veľkoplošne. Najznámejšie odrody sú ‘Goldmine’, ‘Inca Gold’, ‘Rothamer’, ‘Ruby Red’, ‘Yellow’. U nás ho možno úspešne pestovať vo vykurovaných skleníkoch alebo v bytoch.
Najjednoduchšie si ho dopestujete z odrezka rodiacej rastliny alebo zo semien. Vyklíčené semienka pikírujte po objavení sa pravých lístkov. V prvých mesiacoch dbajte na to, aby mladé rastliny mali vždy primerane veľký črepník. Rýchlo totiž prerastajú koreňmi substrát a pri nedostatku miesta spomaľujú rast. Takto dopestované rastliny vstupujú do rodivosti po dvoch až troch rokoch. Úplne najjednoduchší spôsob získania rastliny je zaobstarať si ju od skúsenejšieho pestovateľa, ktorý vám zároveň poskytne cenné rady potrebné pri pestovaní.
Výživa a hnojenie
Na výživu je rajčiakovec stredne náročný. Vyžaduje výživnú pôdu, bohatú zálievku a pravidelné prihnojovanie. Pri zanedbaní zálievky rastlina okamžite reaguje vädnutím a následne žltnutím a opadom listov. Listy dlhé až 30 cm odparia denne veľké množstvo vody, na čo treba myslieť najmä v horúcich letných mesiacoch. V suchých bytových podmienkach je prospešné rosenie listov, ktoré môžete zároveň spojiť s aplikáciou listového hnojiva. Rastlina rastie bujne a rýchlo, preto je dôležité zabezpečiť pre ňu primerane veľkú nádobu a adekvátne veľký priestor v byte. Každých desať dní ju prihnojujte viaczložkovým hnojivom.
Škodce
Zo škodcov sa najčastejšie vyskytujú vošky a molice. Veľké, zvláštne voňajúce listy sú priam lákadlo pre oba druhy, ktoré k sebe priťahujú z celého blízkeho okolia. Je preto potrebná pravidelná kontrola a v prípade potreby chemické ošetrenie. Použiť môžete hociktorý z prípravkov bežne dostupných na trhu, dbajte však na dodržiavanie ochrannej lehoty, a to najmä vtedy, ak sa v čase ošetrenia nachádzajú na rastline plody.
Opelenie a plody
Rajčiakovec kvitne drobnými bielymi kvetmi, ktoré majú krehké stopky. Pri pestovaní v byte obyčajne nedochádza k dokonalému opeleniu a neopelené kvietky opadávajú. Peľ z jedného kvietka na druhý preto preneste napríklad jemným štetcom. Z opelených plodov dorastajú oranžovočervené plody veľkosti malého vajíčka. Zberajú sa v čase maximálnej intenzity vyfarbenia šupky plodov. Konzumuje sa iba dužina bez tvrdej šupky. Chuť je veľmi príjemná, aromatická, šťavnatá. Pripomína zmes jahôd, ananásu a čiernych ríbezlí. Plody sa najčastejšie konzumujú v čerstvom stave, výborné sú aj so šľahačkou. Rovnako vhodné sú na prípravu sirupov, marmelád a mrazených drení, samostatne i v kombinácii s inými druhmi ovocia.
Tip
Listy rajčiakovca sa dajú využiť v biologickej ochrane. Ak ich zavesíte na trop skleníka alebo fóliovníka, večer na ne nasadajú prítomné vošky a molice. Nadránom, keď je hmyz ešte zmeravený, list opatrne zoberte a vložte do nádoby s vodou. Podobným spôsobom sa dajú využiť aj listy rajčiakov a uhoriek.
Svetelné podmienky a rez
Rajčiakovec je svetlomilná rastlina, umiestnite ju preto na čo najsvetlejšie miesto. V prípade zatienenej polohy sa vyťahuje za svetlom, konáriky sú slabé, listy blednú, kvety opadávajú a celková kondícia sa zhoršuje. V lete je prospešné vyniesť ju na balkón alebo terasu, na miesto chránené pred vetrom. Veľké listy sú krehké a náchylné na mechanické poškodenie. Silný vietor by ich mohol ľahko roztrhať. Pri poklese teploty na 2 °C rastlinu preneste späť do miestnosti.
Výhoda rajčiakovca je, že veľmi dobre znáša rez a výborne regeneruje. Vďaka tomu ho môžete udržať v želanom tvare. Odporúča sa pestovať ho v tvare nízkeho stromčeka s výškou kmienka 0,5 – 1 m. Vo zvolenej výške odstráňte vrchol a z následne vyrastených bočných konárikov vyberte 4-5 vhodne rozložených, z ktorých zapestujete korunku. Poškodené, choré a staré vyrodené konáre odstraňujte.
Dobry den, viete mi povedat ako to chuti? podobne paradajke? alebo skor sladsie? dakujem!