Koreniny

Škorica z vlastnej rastliny

Cinnamomum - škoricaV zimných mesiacoch sa škorica používa v kuchyni častejšie ako v ostatných obdobiach roka. Pridáva sa napríklad do vareného vína, ale najmä do jablkových koláčov a niektorých druhov drobného pečiva. Viete, že toto voňavé korenie si môžete dopestovať aj doma?

Tvrdé svetlohnedé zvitky sú vlastne usušená kôra vždyzeleného stromu škoricovníka, ktorý je príbuzný vavrínu. Sú dva druhy – škoricovník čínsky (Cinnamomum aromaticum) a škoricovník cejlónsky (Cinnamomum zeylanicum). Kvalitnejší je škoricovník cejlónsky, ktorého vôňa je jemnejšia a pripomína kombináciu škorice s klinčekmi. Nazýva sa aj škoricovník pravý. Poznáte ho podľa toho, že kôra je stočená do dvojrúrky.

Škoricovník čínsky divo rastie na západnom pobreží Indie a Srí Lanke a pestuje sa vo viacerých krajinách s tropickým podnebím. Staršie stromy dorastajú do výšky 10 metrov. Celá rastlina nádherne vonia. Táto škorica je tmavšia, pevnejšia a označuje sa ako nepravá škorica. V našich obchodoch pravdepodobne dostanete kúpiť tento druh. Aj prášok, mletá škorica, pochádza takmer výlučne zo škoricovníka čínskeho. Rozdiel v zložení oboch druhov je však minimálny.

Kôra sa zberá medenými nožmi a ručne sa aj stáča do zvitkov, ktoré sa potom sušia v tieni. Najjemnejšia kôra pochádza z tenkých výhonkov v strede rastliny.

Liečivé účinky

Škoricovník patrí medzi najstaršie liečivé a aromatické byliny na svete. Poznali ho už starí Egypťania a Gréci a využívali pri liečbe mnohých chorôb. V ľudovom liečiteľstve sa používa škoricový olej, tinktúra a sirup. Kôra sa podáva pri tráviacich problémoch, počas chrípky a prechladnutí, odstraňuje nadúvanie, podporuje chuť do jedla a zlepšuje látkovú premenu. Má antibakteriálne a antivírusové účinky. Neodporúča sa užívať pri zvýšenej citlivosti na silice. Škorica sa využíva aj v potravinárstve, vinárstve a i kozmetike.

Pestovanie v črepníku

Uplatní sa ako izbová rastlina s dekoratívnymi lesklými listami, ktoré sú najskôr červenkasté a až po čase zozelenejú. Mladšie sú svetlozelené, staršie tmavozelené, na spodnej strane sú sivozelené. Keďže rastlina pochádza z tropických oblastí, celoročne si vyžaduje vysokú vzdušnú vlhkosť a teplotu nad 20 °C. Pre vysoké nároky na teplo sa neodporúča jej letnenie. V zime je nutné umiestniť ju čo najbližšie k oknu, aby mala dostatok svetla. Škoricovníku vyhovuje priepustný substrát s prímesou piesku, ktorý udržujte stále vlhký. Cez zimu treba zálievku obmedziť a vhodné je časté rosenie listov. Rastlina dobre znáša rez, takže staršie exempláre môžete bez problémov tvarovať. Z odrezaných konárikov získate korenie tak, že konárik narežete po dĺžke a zbavíte kôry. Z kôry odstráňte vrchnú vrstvu a nechajte usušiť.

Vizitka rastliny

Názov: škoricovník (Cinnamomum)
Vzhľad: vždyzelený strom
Kvety: žltobiele, usporiadané do súkvetí
Listy: lesklé, dlhé asi 15 cm
Plody: bobule

Súvisiace články

Pridaj komentár

Pozrite aj
Zatvoriť
Back to top button
Total
0
Share