Ovocie

Náhrada kakaa

rohovník obyčajný Ceratonia siliquaV predajniach racionálnej výživy predávajú pod názvom karob, karobový prášok alebo svätojánsky chlieb mleté sušené struky rohovníka obyčajného. Dajú sa použiť ako zdravá náhrada kakaa.

Sú to plody subtropického stromu, ktorý pochádza pravdepodobne zo Sýrie, kde získal aj svoje biblické meno. Darí sa mu vo všetkých oblastiach, kde rastú citrusy, v Európe najmä v krajinách okolo Stredozemného mora. Je to listnatý neopadavý strom dorastajúci do výšky 10 až 12 metrov. Má rozložitú guľatú korunu a priamy kmeň, ktorý môže mať v priemere až 85 cm. Listy sú v mladosti načervenalé, neskôr sýtozelené. Sú striedavé, párnoperovito zložené, hladké a na líci lesklé. Drobné kvety majú tmavoružovú farbu a sú usporiadané do veľkých strapcov. Sú netypické tým, že nemajú korunu, ale iba päťzubý kalich. Vyrastajú nielen na hrubších konároch, ale aj na kmeni. Na jednej rastline sú buď samčie, alebo samičie kvety. Kvitnú od júla do novembra.

Všestranné plody

Plod je podlhovastý hrubostenný nepukavý struk, dlhý 10 až 30 cm a široký asi 3 cm. Má tmavohnedú farbu. V ňom je sladká dužina tuhej konzistencie škoricovej farby a až pätnásť veľmi tvrdých, plochých a lesklých semien s priemerom asi 5 mm. Struky sa jedia buď priamo, alebo sa z nich lisuje sirup, ktorý sa používa na sladenie alebo presládzanie iných potravín.

Struky sa zberajú, kým ešte nie sú úplne zrelé a sú ešte mäkké. Dosúšajú sa na slnku alebo umelo, čím sa zlepšuje kvalita dužiny. Struky zbavené semien upražené a rozomleté na múčku sa pod názvom karob používajú v potravinárstve, napríklad na prípravu nápojov a do cukrárskych a pekárskych výrobkov, ale aj na kŕmenie dobytka. Obsahujú až 40 percent sacharidov. Majú sladkastú chuť a neobsahujú kofeín. Často sa používajú ako náhrada múky pri bezlepkovej diéte či ako náhrada kakaa, čokolády i kávy. Sú vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou.

Zrelé semená sa tiež melú na múčku. Z nej sa získava guma, vo svete označovaná ako „locust gum“ alebo „caroob gum“, ktorá sa používa na výrobu lepidla alebo ako potravinársky emulgátor a stabilizátor.

Rastlina sa môže využiť na ošetrovanie zápalov tráviaceho traktu, proti hnačke, na zmiernenie bolesti hrdla, proti kašľu, aj ako prísada do kúpeľa pri zapálenej pokožke.

Pestovanie v nádobe

V našich podmienkach sa rohovník najčastejšie pestuje v studenom skleníku alebo ako izbová rastlina, lebo maximálna teplota, ktorú znesie, sa pohybuje okolo -7 °C. Je dobre odolný proti suchu a horúčave. V domovine prekonáva skutočne extrémne podmienky, bez ujmy prežije aj teploty okolo 50 °C. pri pestovaní v nádobe ho však suchom netrápte a pravidelne ho polievajte, aby neprestal rásť. Cez leto ho pokojne vyložte na balkón alebo do záhrady, najlepšie na priame slnko. Koncom jesene ho preneste do krytých priestorov, kde je teplota do 15 °C, a obmedzte zálievku. Pestujte ho v suchšom priepustnom substráte, ktorý nie je veľmi výživný. Rozmnožiť si ho môžete semenami. Rastliny bývajú najčastejšie dvojdomé, preto je vhodné na lepšie opelenie pestovať dva exempláre. Odporúča sa aj umelé opelenie štetcom.

Domáca čokoláda

     250 g stuženého tuku, 60 g karobového prášku, 40 g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor

Do menšieho kastrólika vložte nakrájaný stužený tuk a nechajte ho na miernom ohni rozpustiť. Pridajte ostatné ingrediencie a dohladka vymiešajte. Nalejte do formičiek, ktoré predtým vypláchnete studenou vodou, a nechajte stuhnúť.

Vizitka rastliny

Názov: rohovník obyčajný (Ceratonia siliqua)
Vzhľad: vždyzelený strom
Kvety: tmavoružové
Listy: kožovité, protistojné

Súvisiace články

Pridaj komentár

Pozrite aj
Zatvoriť
Back to top button
Total
0
Share