Mandľa obyčajná (Amygdalus communis) je teplomilný ovocný strom, ktorý upúta pekným vzhľadom. Kvitne skoro na jar, už začiatkom marca, veľkými bielymi, bielo-ružovými alebo ružovými kvetmi. Listy má ako broskyňa, úzke, podlhovasté až kopijovité, na vrchnej strane veľmi lesklé. Plod je suchá kôstkovica, ktorá pozostáva z kožovitého obalu a kôstky podlhovastého tvaru. V kôstke sa nachádza zvyčajne jedno jadro, ktorého chuť môže byť sladká alebo horká. Podľa toho rozlišujeme dve formy – sladko chutí jadro formy dulcis a horko zasa jadro formy amara. Na konzumáciu sú vhodné len sladké jadrá, horké obsahujú nebezpečný alkaloid. Dekoratívny je najmä mladý strom, ktorý má úzku vzpriamenú korunu. V zime vynikajú tenké červenkasté letorasty. Dobre rastie a rodí najmä v polohách s nadmorskou výškou do 250 m a s priemernou ročnou teplotou 8-9 °C. Hoci tieto podmienky majú u nás hlavne južné a východné regióny, neznamená to, že sa mandľa nemôže pestovať aj v iných častiach Slovenska. Treba však rátať s tým, že v nevyhovujúcich klimatických podmienkach nekvitne a neprináša úrodu. Vyžaduje slnečné stanovište a záhrevné pôdy s dostatkom draslíka. Počas letných horúčav je vďačná za výdatnú zálievku.
Výsadba a pestovanie
Mladé stromčeky na výsadbu nakupujte najlepšie v našich ovocných škôlkach. Vysádzajte ich na jar, podobne ako marhule čo broskyne. Pred výsadbou skráťte korene a stromček vložte do jamy tak, aby miesto očkovania bolo asi 10 cm nad zemou. Zeminu okolo korienkov v jame dobre utlačte, na povrchu vytvorte „misu“ a stromček výdatne zalejte. Vody doprajte mandli na začiatku čo najviac, najmä ak je suchá jar. Korunku tvarujte tak, aby zostalo štyri až šesť kostrových konárov rovnomerne vyrastajúcich zo stredníka. Snažte sa vypestovať redšiu, otvorenú a rozložitú korunku. Do stredu rastúce a zahusťujúce výhonky pravidelne odstraňujte, lebo v prvých rokoch vytvára úzku korunu. V období rodivosti nezabudnite na udržiavací rez, pričom odrežte len zahusťujúce a poškodené konáre. Termíny všetkých rezov sú rovnaké ako pre všetky kôstkoviny.
Zber
Skoré mandle začínajú dozrievať v septembri, neskoršie až v októbri. Zberať začínajte jednoducho vtedy, keď škrupina na plodoch začína praskať a plody sa začínajú uvoľňovať. Pozberané plody očistite, usušte, suché porozbíjajte a povyberajte jadrá.
Odrody mandlí
V minulosti boli v sortimente len staršie krajové odrody, v súčasnosti už môžete pestovať i šľachtené alebo podpníkové odrody. Zo starších odrôd sa ešte dnes pestuje ‘Sultán’ a ‘Sladkoplodá krajová’, ktorá má veľké jadrá v mäkkej škrupine. V ovocných škôlkach sa v posledných rokoch rozmnožujú aj české odrody ‘Zora’ a ‘Vama’. Jadierka slovenských podpníkových odrôd ‘MN-VS-1’ a ‘Hana’ sú síce menšie, ale majú typickú sladkú chuť. V záhradných centrách dostanete kúpiť aj zahraničné odrody, najmä francúzskeho a talianskeho pôvodu. Pri ich voľbe však buďte opatrní, lebo sú veľmi náročné na teplo a ich pestovanie u nás predstavuje isté riziko.
Použitie
Suché jadrá povarte niekoľko minút vo vriacej vode, ochlaďte pod tečúcou vodou na sitku a očistite od šupky. Získate biele jadrá, ktoré môžete využiť v kuchyni.
– pražené slané mandle – olúpané biele mandle opražte na oleji, posoľte. Po vychladnutí sú výbornou pochúťkou k vínu.
– mandle v karameli – z kryštálového cukru urobte karamel, pridajte mandle, zamiešajte a odstavte. Postupným miešaním vyberte jednotlivé jadrá na alobal jemne potretý olejom a nechajte vychladnúť.
Mali by ste vedieť, že mandľa
– menej kvitne, ak predchádzajúci rok trpela nedostatkom vody,
– ťažko znáša zimu, ak jej aj na jeseň nedoprajete zálievku,
– znesie i vyšší obsah vápnika v pôde,
– je citlivá na neskoré jarné mrazy,
– znáša aj intenzívnejší rez, vďaka čomu sa môže ľubovoľne tvarovať,
– nedostatok vody signalizuje zvädnutým vzhľadom ako izbová rastlina.