Poradňa

Poznáte Vignu?

Jej semená môžeme nájsť najmä na pultoch predajní so zdravou výživou. Obyčajne býva označená ako fazuľa alebo drobnosemenná sója. V poslednom období ju začínajú objavovať aj záhradkári. Je to veľmi chutná a zdravá zelenina.

Vigna čínska (Vigna sinensis) patrí medzi strukoviny. Keďže pochádza z južnej Afriky, v našich klimatických podmienkach sa odporúča jej pestovanie vo fóliovníkoch alebo skleníkoch. V južných oblastiach ju môžeme pestovať aj na záhone, no obyčajne zberáme len zelené struky, lebo semená nestihnú dozrieť.

Táto rastlina okrem zdravej úrody obohatí záhradu aj svojimi krásnymi kvetmi fialovej a bielej farby. Môže byť popínavá alebo kríčková, v závislosti od odrody. Popínavé druhy vyžadujú oporu, lebo dorastú až do výšky dvoch metrov. Dekoratívne pôsobia aj struky, ktoré sú tenké a veľmi dlhé – od tridsať centimetrov až do jedného metra. Sú rovné alebo šabľovito zahnuté a časom sa krútia. Farbu majú zelenú jednofarebnú alebo žilkovanú. Semená obličkovitého tvaru sú najčastejšie smotanovobiele a majú čierne alebo žlté očko, môžu však byť aj zelené, hnedé až čierne.

Čo s úrodou?

Konzumujeme zelené struky alebo semená. Ak chceme jesť čerstvé struky, zberáme ich vtedy, keď nabobtnávajú, ale ešte nezačínajú schnúť. Pripravujeme ich podobne ako zelenú fazuľku. Jemnú chuť podporíme pridaním rôznych byliniek, napríklad bazalky či žeruchy. Ak chceme získať semená, necháme struky na rastline, až kým nevyschnú. Potom ich vyberieme a uložíme na suchom mieste. Pred použitím semená máčame osem až dvanásť hodín vo vode a potom varíme asi hodinu. Vďaka jemnej chuti sú výborné do polievok alebo zapekaných pokrmov. Vhodné sú aj na naklíčovanie.

Ako a kedy ju vysievame?

Ak sa rozhodneme pre jej pestovanie, musíme počkať na teplejšie počasie, aspoň dva týždne po posledných jarných mrazíkoch. Semená totiž potrebujú na vyklíčenie teplotu okolo 21 °C. Sejeme po dvoch semienkach asi dva centimetre hlboko, na vzdialenosť 40 cm. Vyberieme slnečné stanovište a dôležitý je aj dostatok vlahy, najmä v období kvitnutia. Pôda by mala byť priepustná, nemusíme ju však vôbec hnojiť, aby sme nepodporovali rast zelenej hmoty. Pôdu počas vegetácie kypríme a odburiňujeme. Vigna dozrieva 60 až 70 dní po vysadení.

Súvisiace články

Pridaj komentár

Back to top button
Total
0
Share