Poznáte ačokču?
Pestovanie
Rastlina vyžaduje humózny, priepustný substrát. Rozmnožuje sa buď predpestovaním v črepníkoch, do ktorých sa vysieva v marci a vysádza v polovici mája, alebo priamou sejbou na stanovište začiatkom mája. Vyžaduje slnečnú polohu a veľa vody. Dva klíčne lístky sú podobné lístkom uhorky, ďalší – veľmi dekoratívny list, je už typický pre ačokču. Na pestovanie treba pripraviť oporu, podobne ako pri pestovaní uhoriek systémom Vertiko, a výhonky k nej pravidelne vyväzovať. Rastie veľmi rýchlo a bohato rodí až do mrazov. Plody sú podlhovasté, na koncoch zašpicatené. Na konzumáciu sa zberajú po dosiahnutí dĺžky 3 až 4 cm. Zrelý plod môže byť dlhý 10 – 12 cm, pred konzumáciou treba z neho vybrať tvrdé, zrelé semená, ktorých býva v jednom plode šesť až dvanásť.
Chuť plodov pripomína uhorku a papriku. Ak by vám plody nechutili, môžete ačokču využiť ako dekoratívnu rastlinu k plotom, besiedkam, suchým stromom, ktoré krásne obrastie. Kvety sú pastvou pre včely. Výhodou je, že ju zatiaľ nenapádajú žiadne choroby ani škodce.
Použitie v kuchyni
Používa sa pri príprave praženice, leča, plodmi môžeme plniť mäso alebo ich zapekať, dusiť s ďalšou zeleninou do polievky či rizota. Plody ačokče možno použiť aj za surova do rozličných šalátov, chutia aj nakladané ako uhorky či kápia v oleji.
Nejedna sa nahodou o Lufu valcovitu/Luffa
cylindrica,L.? Vysusena dren sa pouzivala ako mycia hubka a hlavne do naplni filtrov
parnych strojov. 😕