Ovocie

Plody nabité vitamínmi

HippophaePre pekný vzrast, úzke listy so striebristosivým odtieňom a konáriky na jeseň obsypané oranžovými plodmi sa rakytník rešetliakovitý často využíva v okrasných výsadbách. V posledných rokoch sa radí aj medzi významné ovocie.

Rakytník je dvojdomá rastlina. Samičie kvety sú drobné, žltkasté a tvoria sa v pazuchách listov, samčie vytvárajú krátke jahňady a sú nakopené okolo krátkych tŕňovitých bočných konárikov. Pohlavie rastliny je dobre rozoznateľné aj v čase vegetačného pokoja – kvetné púčiky na samčích rastlinách sú 2- až 3-krát väčšie ako na samičích a sú na výhonkoch hustejšie rozmiestnené. Kvitne pomerne skoro, pred pučaním listových púčikov, v našich podmienkach koncom marca, začiatkom apríla. Čas kvitnutia závisí od poveternostných podmienok a obyčajne trvá desať až dvanásť dní. Opeľuje sa vetrom.

Plody sú bobule svetložltej, oranžovej až červenej farby. Ovocinársky cenné odrod u nás dozrievajú v auguste až septembri. Plody zberáme, keď sú dostatočne vyfarbené a pevné. Po zbere ich treba čo najskôr spracovať.

Má rád svetlé stanovište, dobre rastie na ľahších priepustných pôdach dostatočne zásobených vápnikom. Neznáša ťažké zamokrené pôdy. Rastliny sú mrazuvzdorné. Jedna z dôležitých vlastností rakytníka je jeho prispôsobivosť na extrémne stanovištia. Netrpí chorobami ani škodcami, pri silnejšom premnožení sa na ňom môžu vyskytnúť vošky.

Spôsob pestovania

Pred výsadbou pôdu hlboko skypríme a vyhnojíme organickým hnojivom a podľa potreby doplníme draslík a fosfor. Sadenice vysádzame na jeseň alebo jar v spone 2-4×3-4 m. Keďže je to dvojdomá rastlina, na zabezpečenie úrody musíme vysadiť samčie aj samičie jedince v pomere 1:6. Do rodivosti vstupuje v štvrtom roku po vysadení. V tomto období vytvára okrem vegetačných i zmiešané vegetatívno-generatívne púčiky.

Rodí na jednoročnom dreve, čomu prispôsobujeme rez a tvarovanie. V prvých rokoch po vysadení mierne skracujeme výhonky. Neskôr robíme presvetľovací rez, pri ktorom odstraňujeme suché a staré kostrové konáre. Rozmnožiť si ho môžeme vegetatívne koreňovými odkopkami, potápaním, zelenými odrezkami a štepením na podpníky.

Odrody

Z oblasti Altaja pochádzajú odrody’Zolotoj Počatok’, ‘Dar Katuni‘, ‘Masličnaja’, ‘Vitaminnaja’, ‘Novosť Altaja’, ‘Čujskaja’, ‘Oranževaja’, a iné. V Nemecku boli vyšľachtené odrody ‘Leikora’, ‘Frugana’, ‘Dorana’, ‘Hergo’, a opeľovač ‘Pollmix’ 1-4. Roku 2006 sortiment rozšírili slovenské odrody ‘Bojan’ a ‘Slovan’, vyšľachtené v Bojniciach.

‘Bojan’
Je to stredne skoro dozrievajúca samičia úrodná odroda. Kry sú stredne až silnejšie rastúce, dorastajú do výšky štyroch metrov. Na jednoročných výhonkoch sa vyskytujú tŕne. Listy sú stredne dlhé, úzke. Vrchná strana je tmavozelená, vosková, pokrytá množstvom lenticel. Súkvetia sa vyskytujú na jednoročných výhonkoch. Žltozelené kvety sa vytvárajú v pazuchách listov po dvoch až štyroch. Plody sú široko elipsovité, s krátkou stopkou. Šupka je jemná, lesklá, oranžovočervená, dužina žltooranžová, kyslastá. Plody dozrievajú v druhej polovici augusta. Vhodný opeľovač je odroda ‘Pollmix’.

Liečivé účinky

Plody rakytníka sú biologicky vysoko hodnotné najmä pre bohatý obsah cenných nutričných látok, obsahujú skupinu B vitamínov, vitamíny A, C, E, P. Nachádza sa v nich rakytníkový olej, ktorý patrí k najbohatším zdrojom karoténu a ma vysoký obsah vitamínu E. Olej je veľmi účinná zložka liekov používaných v kožnom a očnom lekárstve. Z plodov sa vyrábajú vitamínové nápoje, džemy, džúsy, kompóty a sirupy. V ľudovom liečiteľstve sa používajú preventívne ako ochrana pred infekciami a v čase rekonvalescencie. Účinné látky posilňujú imunitu, zrak, pôsobia proti skleróze a spomaľujú proces starnutia.

Nezabudnite

Kvetné púčiky na samčích rastlinách sú 2- až 3-krát väčšie ako na samičích a sú hustejšie rozmiestnené na výhonkoch. Ak chcete mať bohatú úrodu, stačí, ak na šesť samičích rastlín vysadíte jednu samčiu.

Tip

Najviac vitamínov a biologických zložiek sa v plodoch nachádza koncom leta. Pri ich zbere sa však stáva, že sa rozpučia a šťava z nich vytečie. Zber sťažuje aj to, že na tŕňmi porastených konárikoch sa držia veľmi pevne. Jednoduchšie je odrezať celé výhonky a plody odstrihávať nožnicami, prípadne ich vložiť do mrazničky a bobule potom oškrabať. Najlepšie sa zberajú v zime, pri mínusových teplotách. Pod ker položíme starú plachtu a plody strasieme.

Využitie plodov

Keďže rakytník obsahuje veľké množstvo vitamínu C, je vhodné konzumovať ho najmä v zime. Denne stačí zjesť jednu lyžičku plodov. Môžeme si ich zamraziť alebo usušiť, najlepšie v elektrickej sušičke. Usušené bobuľky potom zomelieme napríklad v mlynčeku na kávu a pripravujeme z nich čaj. Ďalší spôsob je sterilizácia. Na kilogram plodov použijeme 400 g kryštálového cukru. Plody s cukrom nasypeme do zaváraninových pohárov a necháme cez noc v chladničke, kde zmenšia objem. Dosypeme ich tak, aby poháre boli plné, uzavrieme viečkom a sterilizujeme 10 až 15 minút.

Rakytník v alkohole

Plody rakytníka opláchneme a nasypeme do tmavej fľaše. Zalejeme slivovicou alebo vodkou a necháme šesť týždňov lúhovať. Potom scedíme a užívame každý deň jednu lyžičku ako prevenciu pred prechladnutím.

 

Súvisiace články

Pridaj komentár

Pozrite aj
Zatvoriť
Back to top button
Total
0
Share