Liečivky

Schudnite s amarantom

Viete, ako zhodiť nadbytočné vankúše z tela a pritom sa nevzdať maškŕt? Je to ľahké, musia byť pripravené z amarantu. Pokrmy z neho si môžu dopriať aj diabetici a celiatici.

Amarant alebo láskavec je nepravá obilnina, ktorá potrebuje iba veľa slnka. Dobre znáša sucho, aj preto ju pasujú za potravinu tretieho tisícročia, ktorá môže vyriešiť hladovanie v rozvojových krajinách. Plodina sa pýši množstvom zložených sacharidov, ktoré telo vstrebáva postupne. Vďaka nim ľahšie schudnete, lebo vám nebude prudko kolísať hladina cukru v krvi. Práve jej náhle výkyvy sú zodpovedné za záchvaty neuveriteľného hladu, ktorým predídete práve amarantovými pokrmami. Ocenia to predovšetkým ľudia s nadváhou a diabetici. Má aj vysoký podiel vlákniny, ktorá bráni vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka, takže cestoviny či sušienky z láskavca si pokojne vložte do nákupného košíka. Rastlina je ideálna pre pacientov s celiakiou, lepok by ste v nej hľadali márne. Prekypuje kvalitnými bielkovinami, ktoré sú málo antigénne, takže sa nemusíte báť ani alergie. Bohato sú zastúpené nenasýtené mastné kyseliny, najmä skvalén, ktorý sa postará, aby pleť nebrázdili priskoro vrásky, a navyše posilní imunitu. Amarant je nabitý vitamínmi skupiny B, céčkom a éčkom. Železa, fosforu, horčíka, vápnika či zinku by ste v ňom našli viac než v jačmennej alebo pšeničnej múke.

Svaly porastú jedna radosť

Amarant je vhodný pre všetky vekové kategórie, obzvlášť pre deti, obsahuje aminokyseliny lyzín a histidín, ktoré podporujú tvorbu mozgových buniek. Ak chcete u svojho drobca znížiť riziko vzniku celiakie, po siedmom mesiaci mu namiesto krupicovej ponúknite radšej kašu z láskavcovej múky. V tom období jeho sliznica ešte nie je na príjem obilnín dostatočne zrelá a predčasné zaradenie do dojčenskej stravy by mohlo vyprovokovať chorobnú tvorbu protilátok proti lepku. Keď športujete a máte pocit, že svaly nie a nie rásť, nesiahnite po steroidoch, radšej po amarante, vďaka nemu zmohutniete atraktívne. Na svoje telo si prídu aj skôr narodení, amarant pomáha zregenerovať bunky a naštarovať metabolizmus.

Ako vyzerá?

Z láskavca môžete variť, piecť alebo ho primiešavať do iných klasických pokrmov. Existujú dva druhy amarantu. Zrnový, ktorý poskytuje semená tvarom pripomínajúce šošovicu, sú však o niečo menšie a majú svetlohnedú, ružovkastú až tmavočervenú farbu. Chuťou pripomínajú orechy. Vyrába sa z nich hlavne olej a múka, ktorá sa často pridáva do pšeničnej. Zo zmesi sa pečie chlieb, rožky, sušienky, palacinky aj lievance, alebo si z nej môžete vypracovať cestoviny. Zeleninový druh poslúži na prípravu výživného šalátu. U nás ho zatiaľ nedostať, no nie je vylúčené, že v budúcnosti si ním doplníte obed.

LÁSKAVEC prospieva:

  • deťom, lebo je v ňom množstvo špeciálnych aminokyselín, ktoré potrebujú na vývoj nervovej sústavy,
  • ľuďom v chronickom strese a počas rekonvalescencie,
  • pacientom, ktorých sužuje zápcha, vysoký cholesterol, obezita, cukrovka a celiakia
  • vegetariánom i vegánom, ich telo zásobí bielkovinou podobnou živočíšnej

Súvisiace články

Pridaj komentár

Pozrite aj
Zatvoriť
Back to top button
Total
0
Share