Liečivky

Kapucínka väčšia

kapucinkaTrváca, zriedkavo jednoročná bylina s poliehavou alebo popínavou, niekedy až dva metre dlhou zakoreňujúcou sa stonkou a mnohouholníkovitými listami na dlhých úponkovitých stopkách. Listy majú zelenožlté žilky. Pazušné kvety na dlhých stopkách sú súmerné, päťpočetné a obojpohlavné. Ostrohovitý kalich má horný pysk z troch, spodný z dvoch lístkov, ostrohovitá koruna je zložená zo svietivých oranžovožltých nerovnakých lupienkov. Kvitne od leta do jesene. Plodom je tobolka. Pochádza z Južnej Ameriky, pestujú ju na celom svete ako okrasnú rastlinu. Najlepšie sa jej darí na slnečnom stanovišti alebo v polotieni. Semená vysádzame jednotlivo asi v dvadsaťcentimetrovej vzdialenosti, rastú na všetkých druhoch dobre priepustných pôd. Pri kapucínke platí, že čím je chudobnejšia pôda, tým bohatšie sú žiarivé kvety. V nádobách môžu kvety prevísať cez okraj alebo ich môžeme nechať popínať sa na oporu.

V júni až októbri zberáme semeno. Dozrieva postupne a zrelé má svetlú a žltohnedú farbu. Sušíme ho v tenkých vrstvách na lieskach, na čistých papieroch v skleníkoch a ak je pekne, aj vonku na slnku. Listy a kvety zberáme priebežne.

V kapucínke sa nachádza silica s obsahom síry v glykozidickej väzbe. Z rozdrobeného materiálu destilujú benzylhorčičnú silicu, z nerozdrveného destilujú silicu zloženú z nitrilu kyseliny fenyloctovej. Benzylhorčičná silica má značné antibakteriálne účinky, aj pri najmenšej koncentrácii pôsobí na všetkých štyridsaťšesť kmeňov baktérií Staphylococcus pyogenes aureus, ktorých nepriaznivé pôsobenie sa najviac prejavuje pri infekcii močových ciest. Rastlina obsahuje aj iné vysoko účinné antibakteriálne látky.

Droga má charakteristický zemitý a zemiakovitý pach – chuť má spočiatku nevýraznú, po chvíli ostro pálivú. Ak zvlhne, má ostrý pach podobný chrenu.

V minulosti bola rastlina veľmi obľúbená ako zložka tinktúry proti vypadávaniu vlasov a na podporu ich rastu.

Kapucínka obsahuje veľa vitamínu C, posilňuje imunitný systém, najmä pri dlhotrvajúcom kašli, zápale močových ciest. Z celej rastliny spolu so semenami pripravíme šťavu – 20 až 30 g na deň. Šťava má ostrú chuť, najlepšie je piť ju po jedle s cmarom alebo ovocnou šťavou. Môžeme si pripraviť aj čaj z dvoch čajových lyžičiek semien, ktoré krátko povaríme.

Použitie nájde aj v kuchyni. Listy aj kvety kapucínky majú ostrú chuť, môžeme nimi dochutiť šaláty aj obložené chlebíčky.

Súvisiace články

Pridaj komentár

Back to top button
Total
0
Share