Liečivky

Ostružina černicová

ostruzinaBežne sa jej hovorí černica. Je to ker so vzpriamenými prútikovitými, väčšinou tŕnistými výhonkami. Kvitne v druhej dekáde mája až v júni. Plody sú drobné kôstkovičky tmavomodrej farby.

Botanicky je to premenlivý druh, ktorý má veľké množstvo variantov. Vytvára celé porasty na okraji lesov i v lesoch. Včelári ju vyhľadávajú, lebo poskytuje veľké množstvo nektáru a peľu. Zlatožltý med je veľmi kvalitný, dokonca lepší ako lipový. Okrem divorastúcich foriem je niekoľko vyšľachtených odrôd bez tŕňov, s väčšími plodmi a rôznej intenzity modrej farby. Po stránke kvality, nutričnej hodnoty a vône však zaostávajú za divorastúcimi. Ostružiny sa už v dávnych dobách používali na liečenie zapálených a ľahko krvácajúcich rán. V ľudovom liečiteľstve sa osobitne cenili mladé listy ako prostriedok pri hnačkách, dyzentérii, pri bielom výtoku u žien, pri silnej menštruácii. Spolu s mladými výhonkami sa používali aj pri kožných ochoreniach.

Listy

V súčasnosti sa vo farmácii na liečebné účely využívajú najmä listy. Obsahujú predovšetkým triesloviny, flavonoidy, menšie množstvo vitamínu C, farbivá, cukry, pektín, kyselinu jablčnú a jantárovú. Majú baktericídne a slabé protiplesňové účinky. Sú zložkou dietetických čajovín, ktoré sa užívajú ako podporné liečivo pri chorobách močových a žlčových ciest, tráviaceho traktu i cukrovky, proti hnačkám. Používajú sa aj do kúpeľových zmesí na kožné ochorenia. Pri liečbe ústnej dutiny a v zubnej kozmetike sa využívajú ako stomachikum.

Zberajú sa mladé, svieže listy bez stopiek, a to v júni až auguste. Sušia sa v tieni a je dôležité, aby nestratili svoju pôvodnú farbu. Využívajú sa aj pri výrobe extraktu do osviežujúcich nápojov typu kofola. Čerstvé listy môžeme dať fermentovať. Takto upravené majú zvláštnu chuť a arómu. Po vysušení sa dajú použiť ako náhrada za čierny čaj, neobsahujú však kofeín. Spolu s jahodovým listom sa pridávajú do rôznych osviežujúcich, respektíve nepríjemných čajovín na zlepšenie chuti a vône. Najznámejšia kombinácia černice je s listom maliny a marinky voňavej. Čaj i zápar sa používa v dávke dve lyžičky drogy na šálku vody a pije sa trikrát denne. V ľudovom liečiteľstve je jej využitie ešte širšie. Používa sa proti nachladnutiu, kašľu, pri liečbe horných ciest dýchacích, do zmesí na čistenie krvi, na kloktanie i ako súčasť bežných osviežujúcich denných čajovín. Šťava z čerstvých plodov sa používa na liečbu strumy – zväčšenej štítnej žľazy.

Plody

Sirup z plodov sa upravuje v určitom pomere s cukrom a používa sa vo farmácii na prifarbovanie a zlepšenie chuti rôznych liekov. V ľudovom liečiteľstve sa sirup používa ako nápoj pri horúčkovitých stavoch i ako prísada pri bylinných kúrach. V niektorých štátoch sa uvádzajú ako liečivo i sušené zrelé plody.

Zrelé čerstvé plody sa, samozrejme, využívajú aj ako ovocie. Plody černice obsahujú 70 až 80 percent biologicky viazanej vody, v nej organické kyseliny – vínnu, jablčnú a citrónovú, cukry, pektín. V kôstkach je až 24-percentný obsah éterického oleja. Najlepšie je, ak plody konzumujeme v čerstvom stave. Priaznivo pôsobia na vyprázdňovanie a upravujú črevnú mikroflóru. Môžeme ich rôznym spôsobom spracovávať na šťavu, kompóty, džemy, rôsoly, mušty a iné produkty.

Súvisiace články

Pridaj komentár

Back to top button
Total
0
Share