Táto vynikajúca lahôdková zelenina so silnou feniklovou vôňou, dužinatými bázami stoniek a jemnými perovitými listami sa pestuje aj ako okrasná rastlina.
Pochádza z oblasti Stredozemného mora. U nás sa zatiaľ v záhradkách pestuje len zriedkavo. Konzumnú časť vytvárajú zdužinatené dolné časti listových stoniek lyžicovitého tvaru, ktoré sú zložené do tvaru podobného sploštenej cibuli. Prítomnosť éterických olejov mu dodáva intenzívnu feniklovú vôňu a typicky jemne korenistú chuť.
Nároky na pestovanie
V našich klimatických podmienkach sa mu darí, nie je náročný na teplo, škodí mu však kolísanie teplôt a nedostatok vlahy. Vyžaduje dobre spracované pôdy, zásobené živinami s dostatočným množstvom vlahy. Náročný je hlavne na fosfor a vápnik. Pestujeme ho ako následnú plodinu po zbere skorej zeleniny, ako je šalát, karfiol, kaleráb a skoré zemiaky. Na trvalé stanovište ho môžeme vysievať od mája až do júla, do riadkov vzdialených 30-40 cm. Po vzídení porast vyjednotíme na vzdialenosť 20-30 cm. Môžeme si tiež predpestovať priesady, ale zásadne v zakoreňovačoch, lebo sú citlivé na presádzanie. Následkom presadzovacieho šoku často vybiehajú do kvetu. Na výsadbu sú vhodné rastliny, ktoré majú maximálne štyri pravé listy. Dbáme na to, aby sme priesady sadili v smere riadka a aby listy, ktoré sú rozložené pravidelne na dve strany, vytvárali stenu, čím sa uľahčí obrábanie pôdy medzi radmi. Ďalšie ošetrovanie porastu počas vegetácie spočíva v udržiavaní pôdy v kyprom stave a bez burín. Chorobami ani škodcami fenikel sladký netrpí. Mladé rastliny však môžu zničiť slimáky. Zvlášť jemnú štruktúru a chuť získame, keď asi 14 dní pred zberom spodnú časť rastliny opakovane prihŕňame, aby sa vybielila.
Fenikel zberáme od augusta do októbra, v závislosti od termínu výsadby. Pred príchodom prvých mrazíkov je vhodné porast zakryť netkanou textíliou, ale mrazy pod -4 °C rastliny zničia. Nedostatok vody, kolísanie teplôt a presádzanie môžu vyvolať vybiehanie do kvetu.
Použitie
Fenikel sladký sa najčastejšie konzumuje v čerstvom stave. Používa sa do rôznych miešaných šalátov, tiež sa môže tepelne upraviť dusením, zapekaním a podávať ako príloha k mäsitým jedlám. Hodí sa ku všetkým druhom zeleniny i korenín, akými sú citrónová šťava, čierne korenie, koriander, olivový olej, muškátový orech, ocot, ale aj ku kyslému ovociu, napríklad k pomaranču či jablku.
Čo s feniklom pred kuchynskou úpravou?
V prvom rade hu umyjeme, vňať odstránime, ale nezahadzujeme. Nadrobno posekanú ju môžeme pridať na dochutenie alebo ozdobenie šalátov alebo prívarkov. Stonky odrežeme. Do surových šalátov ho narežeme na tenké kolieska, pri varení prekrojíme na štvrtky alebo pokrájame na menšie kúsky. Varíme v troche osladenej vody asi 15 minút.
Semená feniklu zberáme, keď zmenia farbu zo zelenej na hnedú a necháme ich dobre vysušiť. Sú veľmi aromatické a ich žutie osviežuje dych.
Čím je vzácny?
– obsahuje značné množstvo vitamínu C, betakaroténu, vitamínov skupiny B.
– z minerálnych látok je to hlavne železo, vápnik, horčík.
– nezanedbateľný je obsah vlákniny, mikroelementov, aminokyselín a až 2 % éterických olejov.
Liečivé účinky
- má priaznivý vplyv na trávenie, činnosť obličiek a upokojuje nervovú sústavu.
- odstraňuje zápchu
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi
- posilňuje imunitný systém
- znižuje tvorbu hlienu pri kašli a nádche
- pomáha pri nadúvaní a pocite preplneného žalúdka