Vďaka svojej nenáročnosti sa čoraz viac rozširuje do našich záhrad. Okrem nej však vyniká aj vysokou úrodnosťou chutných plodov, ktoré tak trocha pripomínajú čučoriedky. Zaujímavosť
V predsviatočnom období obchody ponúkajú viac exotického ovocia ako inokedy. Možno ste na pultoch zaregistrovali aj zvláštne ovocie hnedej farby s povrchom, ktorý pripomína kožu hada. Tvarom
Tento prívlastok patrí plodu stromu, ktorý sa volá durian zapáchavý a rastie v Thajsku, Malajzii či Indonézii. V ázijských krajinách sú duriany napriek nepríjemnej aróme veľmi obľúbené, lebo
V predajniach racionálnej výživy predávajú pod názvom karob, karobový prášok alebo svätojánsky chlieb mleté sušené struky rohovníka obyčajného. Dajú sa použiť ako zdravá náhrada kakaa. Sú
Tento ker dorastajúci do výšky troch až šiestich metrov je rozšírený od Stredozemného mora až po Anglicko. Počas celého roka ho zdobia kopijovité kožovité listy
Jedna z prvých drevín, ktoré na jar poteší svojimi kvetmi. V záhrade vynikne napríklad vysadená uprostred trávnika. Budete mať z nej aj osoh v podobe chutných jadier. Ak sa
Veľké hnedé struky tamarindu u nás poznajú najmä priaznivci indickej kuchyne, v ktorej sa s obľubou využívajú. Na pultoch predajní sa môžete stretnúť s ich označením indické či kyslé
Tento ker je nádherný na jar, keď býva obsypaný výraznými bielymi kvetmi, neskôr ho zdobia žlté plody, ktoré dlho neopadávajú, a v zime je zaujímavý zelenými konárikmi
S plodmi mišpuľníka sa v obchodoch môžeme stretnúť len zriedka, lebo sú mäkké a zle znášajú prepravu. Stromy bežne rastú v Chorvátsku, Španielsku, na Kréte, ale aj v Amerike či
Hoci nie sú také rozšírené ako iné drobné ovocie, svojím obsahom sú výnimočné. Sú bohaté na vitamín C, karotén, vlákninu a veľa ďalších látok potrebných pre
Nenáročnosť pestovania, pomerne vysoké úrody a výborná chuť plodov predurčujú túto rastlinu na pestovanie v bytových podmienkach. Plody sú príjemné spestrenie jedálneho lístka. Rajčiakovec (Cyphomandra betaceae) je
V dávnych časoch bola táto rastlina v Európe bežnou súčasťou jedálnych lístkov, jej červené plody sa používali aj ako zaujímavá dekorácia slávnostných stolov. Po prvej svetovej vojne