karambolaNiekedy sa označuje ako „hviezdový plod“. Je žltý, v zrelosti hnedastý, pre svoj tvar obľúbený ako dekoratívny prvok v ovocných šalátoch. Na plátky priečne narezaný má tvar hviezdy. Plod má nevýraznú kyslastú chuť. Rastlina je malý stromček, s jemnými perovitými listami, ktoré sa večer skladajú k nočnému pokoju. Môže sa pestovať na južnom okne alebo v zimnej záhrade. Potrebuje veľa tepla, aj v zime nad 15 °C. Korene sú citlivé na zamokrenie a na vodu s obsahom vápna. Vhodná je zemina pre kvetiny s prídavkom piesku. Hnojí sa raz za 2-3 týždne. Pestovanie nie je jednoduché, potrebuje aj v zime dostatočne vlhký vzduch.

Pochádza z Malajzie, a preto sa mu tiež hovorieva malajská hviezdica. Pestuje sa v Brazílii, Indonézii a v Thajsku. Zrelé plody sa konzumujú čerstvé a chutia sladkokyslo, utišujú smäd. Pridáva sa do ovocných šalátov. Karambola pochádza z Malajzie a hovorí sa jej hviezdica. Plody sú svetlo zelené až žlté. Ich dužina je šťavnatá a má sladkokyslú osviežujúcu chuť. Hviezdice obsahujú veľké množstvo vitamínu C a radu minerálnych látok . Energetická hodnota je 167 kJ v 100 g dužiny. Karambola sa konzumuje čerstvá a často sa pridáva do rôznych ovocných šalátov. Uplatní sa však i pri príprave slaných jedál – nakrájaná na plátky sa podáva k pokrmom z rýb, ochucuje sa ňou aj maslo apod. Karambolou nakrájanou na 1 cm hrubé plátky možno veľmi efektne ozdobiť ovocné a zmrzlinové poháre či nápoje. Veľmi známy je vo svete tzv. exotický drink – pohár naplnený sektom je ozdobený plátkom karamboly. V zemiach, kde sa hviezdice bežne pestujú, sa spracúvajú na kompóty, šťavy, želé a ovocné vína. V našich krajinách, kde je tento druh ovocia pomerne vzácny a taktiež drahý, by takéto využitie bolo nerozumné.

Osviežujúce hviezdice

Hoci tvarom pripomínajú morské živočíchy, po tieto hviezdice sa nemusíte ponárať niekoľko metrov pod morskú hladinu. Nezvyčajné ovocie menom karambola (Averrhoa carambola) dozrieva na stromoch v oblasti rovníka.

Pôvod

Kolískou karamboly sú tropické pásma na území Indie, Malajzie a Číny. Odtiaľ sa tento ovocný strom úspešne rozšíril do ďalších teplých oblastí sveta a v súčasnosti poznáme už niekoľko druhov odrôd tohto exotického ovocia. Najväčší úspech má karambola najmä u domorodcov v krajinách svojho pôvodu. Hneď po nich prepadli osviežujúcej chuti a zaujímavému tvaru labužníci z amerických, antilských a havajských trópov.

Využitie

Každé ovocie je najlepšie čerstvé. Rovnako tak aj karambola. Pre spestrenie z nej však môžeme pripraviť rôzne ovocné šaláty, kompóty či ovocné želé. Ovocie je vhodné aj ako základná surovina na výrobu vína, ovocných štiav a džúsov, kompótov, džemov, marmelád a iných ovocných pochúťok.

Obsah

Najzákladnejšia výživová hodnota karamboly spočíva v pomerne dobrom obsahu vitamínu C. 100 g dužiny ho obsahuje asi 35 mg. Energetická hodnota zodpovedá priemerne kalorickej maškrte. Namiesto čokolády či oplátkových rezov dodajte svojmu telu energiu vo forme karamboly. So 100 g dužiny telo zásobíte energiu 175 kJ.

Vzhľad

Karambola je dieťaťom rovníkových pásiem, z čoho vyplýva, že neznáša chlad. Tento vždyzelený tropický obor dorastá do výšky 5-10 m. jeho konáre sa rozrastajú pomerne nízko nad zemou, preto strom neraz pôsobí dojmom kra. Listy karamboly sú oválne, na stopke uložené perovito oproti sebe. Kým sú mladé, žiaria purpurovou farbou. Na staré kolená zelenejú a chytajú nádych mierne do žltkavá. Karambole a jej plodom sa darí všade tam, kde teplota neklesne po 28 °C. Strom vyrastá zo semienka a začína plodiť až po 4. – 5. roku života. Správny ovocinár však dokáže vďaka štepeniu túto dobu skrátiť. Pozoruhodnosťou a zaujímavým faktom je, že na konároch karamboly kvitnú kvety niekoľkokrát do roka. Vďaka tomu možno na jednom strome súčasne pozorovať kvety spolu s plodmi v rôznych štádiách vývoja a dozrievania. Karambolky sú vhodné na oberanie po uplynutí 4 – 5 mesiacov. Úrodu však treba rýchlo pozberať, lebo prezreté ovocie padá na zem, poškodzuje sa a podlieha hnilobe. Výnosnosť karamboly je 25 – 50 kg ovocia na jeden strom. Včas pozberané a šetrne uskladnené plody veľmi dobre znášajú prepravu.

Plody

Pre úplnosť a ľahšiu identifikáciu karambol medzi množstvom dovozového ovocia vám stručne opíšeme ich samotný vzhľad. Z drobných tmavoružových až červených kvetov postupne vznikajú zelené plody skoro elipsovitého tvaru. Vrypy spôsobujú, že po rozkrojení vyzerá karambola ako päťcípa hviezdica. Dozrievajúce plody pomaly žltnú, až dosiahnu zlatožltý nádych. Pod akoby voskom potiahnutou šupkou sa ukrýva krehká, pritom chrumkavá a šťavnatá dužina. Chuť závisí od stupňa zrelosti – od veľmi kyslej cez sladkokyslú až po sladkú. V dužine natrafíme na niekoľko plochých, hnedých jadierok.

Karambola

Karambola (Averrhoa carambola) pravdepodobne pochádza zo Srí Lanky a Indie, kde sa aj úspešne pestuje, a to hlavne pre osviežujúce a chutné plody. Je to vždyzelený, hustý a nízky strom dosahujúci len zriedkavo výšku päť metrov. Listy sú nepárno perovité a majú tri až šesť párov jariem. Rastlina ich na noc, pri dotyku, vetre, ale najmä pri presádzaní rýchlo zatvára smerom k sebe. Kvety vyrastajú najmä na mladých konároch. Sú ružovkasté, voňavé a tvoria nádherné strapce. Kvitne dvakrát do roka, a to v zime a v skorom lete. Plody sú dlhé, vajcovitého tvaru, s pozdĺžnymi zárezmi. Dozreté majú sýtožltú farbu. Veľmi pekná dekoratívna rastlina môže vo vhodných podmienkach vyrásť aj v interiéri na krásny stromček. Je vhodná na pestovanie v kontajneroch.

Výsev semien a pestovanie

Semená sa tvoria v plode, v piatich pozdĺžnych radoch. Keď ich vyberieme z plodu, rýchlo strácajú klíčivosť, preto ich sadíme hneď po vybratí. Vysievame ich plytko a osobitne do črepníka s priemerom aspoň šestnásť centimetrov. Rastliny potom presádzame každý rok do väčšieho črepníka. Zemina by mala byť veľmi kyprá a bohatá na živiny. Najlepšia je zmes rašeliny, kompostu, a piesku v pomere 2:1:1. Rastlinky klíčia približne o dva až tri týždne. Vysievať semená odporúčam v januári, aby do príchodu leta boli semenáčiky už dosť silné a aby sme ich mohli premiestniť von. Mladé rastlinky radšej nechávame v polotieni a až v máji ich postupne privykáme na slnko, kým ich ponecháme trvale vonku na priamom slnku. Takto v lete dostatočne zosilnejú a vytvárajú väčšie listy a hrubšiu stonku. Karambola nie je náročná na vodu a treba ju zalievať len sporadicky, hlavne ak je zemina už suchá, aby nepreschol koreňový bal. Je to pomaly rastúci strom, ktorý nevyžaduje žiadne štepenie. Rodiť by mal po troch až piatich rokoch. Na zimu ju premiestnime do bytu, kde jej vyhradíme miesto s dostatkom svetla a teplotou okolo 22 °C. Je to subtropická rastlina, ale v našich podmienkach neznesie pokles teploty pod bod mrazu.

Plody

Plody sa u nás dajú kúpiť najmä v období Vianoc. Umyté konzumujeme vcelku, poprípade ich môžeme nakrájať priečne na tenšie plátky, ktoré potom vytvárajú veľmi pekné dekoratívne hviezdice. Majú veľmi osviežujúcu, kyslejšiu chuť, pripomínajúcu zelené odrody jabĺk. Plody sú bohaté na vitamíny C, B1 a B2, ďalej obsahujú množstvo vápnika a cukrov.