Ovocie

Debregeasia edulis

suhosine_debregeasia_edulis_eliteRod zahŕňa asi dvadsaťšesť druhov. Z vláken niektorých sa vyrábajú kvalitné rybárske siete a laná.

Táto rastlina nemá slovenský názov, no predajcovia ju označujú ako jahodová žihľava či jahodová pŕhľava. To preto, lebo jej plody vzhľadom trochu pripomínajú jahody a rastlina patrí do čeľade pŕhľavovitých.

Ako vyzerá?

Tento vždyzelený ker divoko rastie v subtropických oblastiach juhovýchodnej Ázie od Thajska cez Vietnam až po Japonsko, pričom dorastá do výšky asi dvoch metrov. Keďže neznáša teploty pod bodom mrazu, v našich podmienkach ho môžeme pestovať len vo vykurovanom skleníku alebo ako izbovú rastlinu. Je veľmi dekoratívna vďaka úzkym kopijovitým listom, ktoré majú výraznú žilnatinu a zúbkaté okraje. Konáre tvoria voľnú korunu. Debregeasia je dvojdomá rastlina, preto na dopestovanie plodov by sme mali mať samčiu i samičiu rastlinu. Z drobných žltobielych kvetov sa v pazuchách listov vytvára množstvo malých oranžových plodov veľkosti hrášku. Dozrievajú veľmi rýchlo, v priebehu štyroch až šiestich týždňov. Je to vlastne súplodie zložené z množstva asi pol milimetra veľkých plodov, na ktoré sa v období zrelosti pri jemnom stlačení ľahko rozpadáva. Konzumujú sa buď priamo, alebo ich môžeme použiť na dekoráciu rôznych ovocných jedál. Ich chuť je príjemne sladká.

Pestovanie v črepníku

Na pestovanie nie je náročná, postačí jej bežný substrát na izbové rastliny. V lete ju môžeme vyložiť do záhrady alebo na balkón, chránime ju však pred priamymi slnečnými lúčmi a doprajeme jej dostatok vlahy. Privíta aj občasné rosenie listov a prihnojenie. Počas zimy jej postačí teplota 12 až 18 °C a obmedzená zálievka.

Vizitka rastliny

Názov: Debregeasia edulis
Vzhľad: vždyzelený ker
Kvety: žltkasté
Listy: úzke, zúbkaté
Plody: malé, oranžové

Súvisiace články

Pridaj komentár

Pozrite aj
Zatvoriť
Back to top button
Total
0
Share