Slnečné kvety púpavy liečia depresiu, korene kašeľ a mladé listy poskytujú gurmánsky pôžitok. Je prvou jarnou úrodou megavitamínov a minerálov light.
Vari aj najväčší skeptik musí pripustiť, aké sú žltučké kvietky púpavy milé, ako pekne a radostne sa vynímajú v sviežom koberci jarnej zelene. Len prepána – nie na vlastnom trávniku! Vtedy prejdeme do protiútoku a začneme vyrývať korienky i hlboko vrastené mocné korene, ba siahame i po drastických chemických prostriedkoch. Bez ohľadu na včielky, čmeliaky, motýle a iný hmyz, ktorý sa rád popasie na sladkej kráse žltých hlávok. A keby sme aspoň vyryté púpavy, pravda, ak rastú v čistom prostredí, nezahadzovali ako obyčajnú burinu. Gurmáni by určite zachránili v prvom rade listy. Samozrejme, kým sú mladé, krehké a ešte nie úplne horké. Sú vynikajúce v šalátoch s rôznymi marinádami a pre zaujímavosť, vzhľadom i chuťou pripomínajú čoraz populárnejšiu rukolu. Ibaže, púpava rastie zadarmo, no sto gramov rukoly v tégliku stálo ešte nedávno v supermarketoch sedemdesiat korún! Isteže, táto cena v sezóne, keď záhradkári vypestujú na záhonoch vlastnú konkurenciu pikantnému druhu listového šalátu z dovozu, poklesne. Zatiaľ sa však oplatí siahnuť po púpave aj vzhľadom na neuveriteľné bohatstvo vitamínov a minerálov ukrytých v jej listoch.
Objavy detí a liečiteľov
Na čo všetko vedia deti využiť púpavu! Vijú z nej venčeky, pískajú na stonkách, a kým sú ešte mladé, šťavnaté, neraz ich zjedia. Fúkajú do páperových gúľ odkvitnutej púpavy a spolu s vetrom sa starajú o jej ďalšie hojné pokračovanie. A to ani netušia, čo všetko sa v rastline ukrýva.
Púpavu využívali na liečenie Číňania už v siedmom storočí, najmä pri pečeňových problémoch a kožných vyrážkach. V súvislosti s liečením pečene a zažívacích problémov, ako i s odvodňovaním sa púpava spomína aj v známej liečebnej príručke Ortus sanitatis z roku 1485. Majster Wilhelm, známy lekár 15. storočia, pomenoval púpavu latinským názvom Dnes lionis, leví zub, a uznával ju ako chladiacu bylinu s mnohými liečivými účinkami. Púpavu vychválila vo svojom bestselleri Zdravie z božej lekárne a neskôr i v knihe Liečivé rastliny z božej záhrady známa rakúska liečiteľka Mária Trebenová. No medicinálne vlastnosti tejto byliny potvrdili aj moderné vedecké výskumy.
Od kvetu po koreň
Nebolo by spravodlivé prisudzovať liečivé vlastnosti len stonke, listom a koreňom púpavy a vynechať pritom kvety. Spomínaná liečiteľka Mária Trebenová to vo svojich knihách vyjadrila stručne:„Aký krásny je pohľad na lúku s miliónmi rozkvitnutých púpav! Je potechou aj pre dušu, nielen pre zrak.“ Žltú teplú farbu do prostredia, v ktorom žijeme a pracujeme, odporúčajú v súčasnosti mnohí odborníci ako jeden z účinných prostriedkov proti depresii. Tak prečo si nedožičiť príjemnú terapiu rovno na prechádzke? Okrem toho, šťava z celej rastliny, teda aj z kvetu, sa odporúča na jarné prečisťovacie kúry. Poďme teda urobiť malú inventúru, čo všetko rastlina obsahuje:
Listy
Sú bohaté na celú počiatočnú abecedu vitamínov, teda A, B a C. Cenným darom v listoch je draslík, ktorý je známy aj ako účinné diuretikum a užíva sa pri liečbe opuchov a vôbec zadržiavaní vody v tele. Taktiež je užitočný aj ako „čistiaci prostriedok“ pri reumatizme, lebo napomáha vylučovanie toxínov z nášho organizmu. Hodno tiež spomenúť i bohatý obsah železa, kalcia, mangánu, fosforu a síry a to je uznáte, dosť dôvodov pridávať na jar krehké listy púpavy do šalátov.
Stonky
Pri odtrhnutí či zlomení z nich vyteká mliečna tekutina, ktorá je účinná na liečenie bradavíc. Taktiež sa čerstvé stonky odporúčajú pri problémoch so slezinou. Vtedy treba zjesť tri, štyri stonky denne pri kvitnutí, po odkvitnutí sú už veľmi horké, tenké a vláknité. Legendárna sa stala aj dvojtýždňová kúra Márie Trebenovej proti jarnej únave a malátnosti: Počas kvitnutia púpavy treba denne natrhať desať stoniek aj s kvetom, umyť ich, kvety potom odstrániť, stonky dôkladne požuť a zjesť. Samozrejme, hovoríme o púpave z čistého prostredia! Nuž, tejto kúre verím, veď odkiaľ by sme boli na lúkach nášho detstva po dlhej zime bez rôznych vitamínových prípravkov, antidepresív a takého výberu čerstvého ovocia a zeleniny ako dnes nabrali toľko energie?
Korene
Tie sa najviac využívajú v ľudovom liečiteľstve, ako aj v tradičnej i modernej medicíne. Obsahujú látky, ktoré posilňujú činnosť pečene a urýchľujú tak vyplavovanie toxínov z tela, zároveň tým pomáhajú pri liečení žlčových kameňov, žltačky a hepatitídy. Korene pôsobia aj ako mierne preháňadlo, najmä v podobe čaju z jednej až dvoch lyžičiek podrveného sušeného koreňa zaliateho asi štvrťlitrom vriacej vody. Necháme lúhovať pätnásť minút, potom môžeme osladiť troškou medu a popíjať. Takýto čaj je príjemným, jemným prostriedkom proti zápche a taktiež napomáha vstrebávanie železa z potravín a potravinových doplnkov, čo je nutné pri liečbe anémie. Púpavové korene zároveň i s listami sa používajú aj do prípravkov na chudnutie, práve vďaka ich laxatívnym a diuretickým účinkom.
Ako prvá úroda
Po tom všetkom, čo už vieme o púpave, by sme nemali brať tragicky, ak nám jej žlté strapaté hlavičky rozžiaria záhradu. Skôr ako pekný a užitočný pozdrav slnka alebo prvú úrodu parádnych megavitamínov a minerálov light. Púpavu opatrne vyštipneme aj s koreňmi a využijeme na čaj i šalát.