Koreniny

Poznáte japonský chren?

wasabiUrčite ste postrehli všakovaké pochutiny označené prívlastkom wasabi, ktoré sú sfarbené do zelena. Za netypickou farbou a výraznou chuťou sa skrýva japonský chren.

Wasabi patrí k novinkám na našom trhu. Tí z vás, čo obľubujete pravé suši, túto prísadu určite poznáte. My vám ho však predstavíme z jeho pestovateľskej stránky. Jeho botanický názov je Wasabia japonica, no niekedy sa používa i Eutrema japonica. Je radený medzi koreňovú zeleninu a v kuchyni sa používa ako korenina. Má totiž veľmi ostrú chuť, ktorá dráždi skôr dýchacie cesty ako jazyk. Práve wasabi je v Japonsku známe ako hon-wasab. Na trh sa dostáva v podobe zelenej pasty alebo prášku. Práve wasabi je však veľmi drahé, pretože jeho pestovanie je náročné a nákladné.

Technológia pestovania

Pestuje sa na japonských ostrovoch Hokkaidó, Kjušú, na polostrove Izu a v oblastiach Šizuoka a Nagano. K veľkoproducentom patrí aj Čína, Taiwan, Nový Zéland, Kanada a v menšej miere severozápad USA. U nás by ste ho mohli pestovať v záhrade od jari do jesene a cez zimu ho premiestniť na prezimovanie do zimnej záhrady. Vyžaduje tienisté miesto so slnkom len v ranných a večerných hodinách. Pôda má byť humózna, výživná a stále vlhká. Dá sa pestovať aj v nádobe ako izbová rastlina, ktorá musí stáť v miske s vodou. Neznáša však letné teploty nad 20 °C.

Použitie v kuchyni

Okrem koreňov sa dajú konzumovať listy a listové stopky. Pridávajú sa do zeleninových šalátov alebo ako príloha k mäsu. Možno ich nakladať do slaného nálevu alebo sójovej omáčky. Mladšie listy sú jemnejšie a majú menej ostrú chuť. Podzemok po umytí môžete zasa nastrúhať a skonzumovať čo najskôr, inak sa z neho rýchlo vytratia aromatické látky aj chuť.

Ako wasabi vyzerá

Patrí do čeľade kapustovitých (Brassicaceae) a dorastá do výšky 20-30 cm. Má väčšie srdcovité listy vyrastajúce zo silných podzemných koreňov a kvitne bielymi drobnými kvetmi. V prírode rastie v chladnejších podhorských oblastiach pod stromami a krami pozdĺž brehov potokov. V týchto lokalitách sú korene rastlín obmývané vodou s teplotou 12 až 15 °C. Najvhodnejšie rozpätie teplôt vzduchu je od 8 °C do 18 °C. Vo svojej domovine je to trváca rastlina a v zime vydrží -6 až -12 °C mrazy.

Vedeli ste, že…

… na strúhanie wasabi sa v Japonsku používa špeciálne strúhadlo vyrobené zo žraločej kože, ktorá svojou štruktúrou postrúha koreň na kašu?
… wasabi pomáha lepšiemu zažívaniu tak, že stimuluje látkovú výmenu?
… k suši sa nepodáva len z chuťových dôvodov. Obsahuje látky, ktoré ničia baktérie, takže zabraňuje rýchlemu kazemiu sa čerstvých rýb?
… wasabi dezinfikuje ústnu dutinu a má aj antiastmatické účinky? Je účinný aj ako prevencia rôznych druhov rakoviny?

Súvisiace články

Pridaj komentár

Pozrite aj
Zatvoriť
Back to top button
Total
0
Share