Kaki alebo hurmikaki sú plody, ktoré dnes bez väčších problémov kúpite v obchodných reťazcoch. Pomerne jednoducho si ich však dokážete dopestovať aj vo vlastnej záhrade.
Ide o obľúbené exotické ovocie, ktoré sa v rôznych krajinách označuje ako tomel, churma či persimon. Rastie na ebenovníku, opadavom strome dorastajúcom vo svojej domovine, v Ázii, do výšky desať metrov. V záhradách sa z praktických dôvodov odporúča udržovať nižšie tvary.
V našich polohách kvitne pomerne neskoro, často až v júni, vďaka čomu mu nehrozí poškodenie jarnými mrazmi. Kvety sú nenápadné, na väčšine odrôd sa vytvárajú samčie aj samičie. Opeľovanie zabezpečuje prevažne hmyz, v menšej miere vietor. Vďaka neskorému kvitnutiu aj plody dozrievajú veľmi neskoro – v októbri až novembri. Jesenný pohľad na zarodený ebenovník je atraktívne bizarný, lebo jeho listy opadávajú zo stromu ešte pred dozretím plodov.
Bohatá úroda
Plody sa nechávajú dokonale dozrieť na strome, lebo nedozreté majú trpkú chuť. V okrajových oblastiach, kde prirodzene dozretie nedokážeme zabezpečiť, ich možno nechať dozrieť postupne pri izbovej teplote. Dozrievanie sa dá urýchliť niekoľkohodinovým umiestnením plodov do mrazničky. Ak vonkajšie nočné teploty dosahujú mínusové hodnoty, stačí ich nechať v nádobe cez noc vonku na balkóne.
Šupka je v závislosti odrody žltá, oranžová až červená. Plody sú približne rovnako veľké ako jablká, majú sladkú, šťavnatú, príjemnú chuť. Sú vhodné na priamu konzumáciu, výborne sú však aj na sušenie a spracovanie vo forme džemov, rôsolov a sirupov. Obsahujú najmä vitamín A a C. Skladovať sa dajú približne mesiac, dlhší čas ich možno uchovať v mrazničke. Z jedného stromu v tvare zákrpka možno ročne obrať úrodu až niekoľko desiatok kilogramov.
Pestovanie
Vyhovuje mu bežná záhradnícka zemina, nedarí sa mu v lokalitách s kyslou pôdou a vysokou hladinou podzemnej vody. Má rád slnko a svetlo, preto mu vyberieme slnečné stanovište, podľa možnosti chránené pred vetrom. Aj keď je ebenovník mrazuvzdorný, znáša mrazy až do -15 až -20 °C, je dobré v prvých rokoch kmeň obaliť vhodným materiálom. V severných oblastiach je táto ochrana potrebná každoročne, prípadne treba zvážiť možnosť pestovania v studených skleníkoch, fóliovníkoch či zimných záhradách.
Na hnojenie je nenáročný, plne postačujú štandardné záhradnícke hnojivá. Vyhnúť by sme sa mali prehnojovaniu dusíkatými hnojivami, čo vedie k horšiemu vyzretiu dreva a slabšej násade kvetných pukov. Na choroby a škodce nie je ebenovník náchylný.
Správny rez
Tvarujeme ho podobne ako naše domáce ovocné druhy – jablone, hrušky. V prvých rokoch kladieme dôraz na výchovný rez, ktorým zabezpečíme vytvorenie pevnej vzdušnej koruny. Tá je základom na tvorbu polokostrových konárov a rodivých výhonkov. Vybudovanie koruny trvá v závislosti od typu výpestka jeden rok, ak si kúpime korunkový tvar, a až tri roky v prípade hrotiaka.
V ďalších rokoch robíme už iba udržiavaci rez, aby koruna mala požadovaný tvar i veľkosť, a pravidelne obmieňame vyrodené výhonky, lebo ebenovník rodí na nových výhonkoch vyrastajúcich z vlaňajšieho dreva. Po vstupe do rodivosti nezabúdame na závlahu v obdobiach sucha a na pravidelnú prebierku plodov, lebo strom máva bohatú násadu. Ak ich nepreberieme, sú menšie a hrozí aj lámanie konárov.
Rozmnožovanie
Aj keď sa dá ebenovník pomerne jednoducho dopestovať zo semien, odporúča sa zabezpečiť si štepený výpestok. Semenáče vstupujú do rodivosti veľmi neskoro a vlastnosti plodov zistíme až po prvej úrode. Vo forme štepencov sa predávajú osvedčené odrody, ktoré začínajú rodiť skôr, ale hlavne sú odskúšané na naše podmienky. Najrozšírenejšia a najdostupnejšia je odroda ‘Tipo’. Z ďalších sú to ‘Satijo’. ‘Korea kaki’, ‘Steiermark kaki’, ‘Great wall’, ‘Sheng’, ‘Natale oriental’, ‘Geneva Long’, ‘Rossezanka’ 4i ‘Nikitas Gift’.