Ovocie

Kivano

KIWANOPochádza z južnej Afriky, kde dodnes rastie vo voľnej prírode. Je to plazivá tekvicovitá rastlina s veľmi ozdobnými plodmi, pre ktoré sa pestuje aj inde na svete. Jasnozelené chlpaté listy sa vzhľadom aj vôňou podobajú na listy uhoriek. Svetložlté kvety vyrastajú v pazuchách listov. Vajcovitý oranžový plod pokrývajú krátke, tvrdé ostne.

Pestovanie

Z jedného plodu kivana (Cucumis metuliferus) získame množstvo semien. Najprv ich opláchneme a namočíme na dvanásť hodín do teplej vody, potom vysievame veľmi plytko do zeminy. Po zasiatí zalejeme vodou a udržujeme substrát stále vlhký, nie však príliš premokrený. Semená klíčia už o štyri až sedem dní. Rastlinky obľubujú teplo a najmä svetlo. Polievame navečer, aby v noci, keď sa voda neodparuje tak rýchlo, mohla rastlina načerpať dostatok vlahy na celý nasledujúci deň. Neskôr rastlinky pretrháme a vyberieme len najsilnejšie alebo ich presadíme do skleníka. Pri presádzaní dávame pozor, aby sme zbytočne nepoškodili korienky. Kivano preto pestujeme buď vo väčších črepníkoch, kde bude mať dostatok miesta, alebo v zakoreňovačoch, s ktorými vysadíme rastliny do skleníka. Vyžaduje teplú, veľmi výživnú pôdu a rovnakú starostlivosť ako uhorky alebo tekvice. Počas leta sa silne rozkonáruje a rozrastá. Nové výhonky je vhodné skracovať, aby sa nevytvárali nerodivé stonky. Rastlina kvitne koncom leta, po dozretí plodov uhynie.

Plody

Kivano je zelenina a má skôr dekoračný charakter. Používa sa najmä na ozdobovanie ovocných mís. Kyslejšou chuťou trochu pripomína prezretá uhorku. Príležitostne sa môže použiť aj do šalátov, pričom je potrebné odstrániť tvrdšiu ostnatú šupku.

Súvisiace články

Pridaj komentár

Pozrite aj
Zatvoriť
Back to top button
Total
0
Share