Ovocie

Gaštan jedlý

V niektorých európskych regiónoch gaštan jedlý nazývali chlebový strom. Jeho plody slúžili v mnohých oblastiach ako potravinová náhrada v prípade zlej úrody obilnín. Hoci patrí medzi teplomilnejšie ovocné dreviny a vyžaduje dostatok svetla, môže sa úspešne pestovať aj v našich podmienkach.

Gaštan jedlý sa vyznačuje majestátnym vzrastom. Stromy dosahujú výšku vyše dvadsať metrov a tvoria rozložité koruny. Vyžaduje hlbokú, ľahšiu, stredne vlhkú, prevzdušnenú pôdu dobre zásobenú živinami, so slabo kyslou až neutrálnou pôdnou reakciou. Najvhodnejší pestovateľský tvar je vysokokmeň. Na zabezpečenie dokonalého opelenia sa odporúča vysádzať viac odrôd do sponu 10-15 x 10-20 m. Nástup do rodivosti je v ôsmom až desiatom roku. Úrody sú vysoké a pravidelné. Korunu zapestujeme podobne ako pri orechu kráľovskom. Dôležitý je presvetľovací rez.

Má lesklé podlhovasté listy, na okraji ostro pílkovité, a jednopohlavné kvety. Tyčinkové sú usporiadané vo vzpriamených jahňadách, piestikové v spoločnej ježatej čiaške. Kvitne po olistení, až koncom júna a začiatkom júla, preto ho nepoškodzujú jarné mrazíky. Plody sa vytvárajú v spodnej časti súkvetia. V obale s dlhými tenkými ostňami býva uložených dva až päť plodov – nažiek. Samotný plod je obalený nejedlým horkým kožovitým oplodím tmavohnedej až hnedočervenej farby, ktoré pred konzumáciou odstraňujeme. Po zbere môžeme gaštany uchovávať asi jeden mesiac v chladničke, prípadne dlhšie vo vlhkom piesku.

Plody sú veľmi výživné, obsahujú 6-8 % bielkovín, 3 % tukov a 40-42 % cukrov, najmä škrobu. Čerstvé gaštany majú rovnaký obsah vitamínu C ako citróny. Rovnako sú dobrým zdrojom vitamínov B1, B2 a minerálov – draslíka, zinku, železa, fosforu a iných. Majú vysokú energetickú hodnotu, sedem- až desaťkrát vyššiu ako varené zemiaky. Konzumácia gaštanov je preto vhodná pre deti, starších ľudí, fyzicky náročne pracujúcich a športovcov. Neodporúčajú sa však pre diabetikov.

Plody majú antiseptický účinok a podporujú trávenie. Pripisujú sa im priaznivé účinky pri chudokrvnosti, vyčerpaní, bolestiach hlavy a chronickom kašli. Liečivé účinky má aj kôra obsahujúca tanín a mladé listy.

Plody gaštana jedlého sa konzumujú pečené alebo varené. Vhodné sú spolu so zemiakmi ako príloha k mäsitým jedlám. Spracúvajú sa aj do podoby pyré, krému alebo múky. V krajinách s dlhou tradíciou pestovania, napríklad vo Francúzsku, Taliansku a Japonsku, predstavujú dôležitú zložku regionálnych receptov.

V Listine registrovaných odrôd sú zapísané dve odrody – Bojar a Mistral.

Súvisiace články

Pridaj komentár

Back to top button
Total
0
Share