Vďaka svojim bielym kvetom podobným hlohu a krásnym farbám jesenného lístia patrí arónia medzi najdekoratívnejšie ovocné kry, s možnosťou využitia aj pri sadovníckych úpravách.
Úspešne ju môžeme pestovať aj v drsnejších podmienkach, kde iné ovocné dreviny dávajú len malé a menej kvalitné úrody. Na pestovateľské stanovište nie je náročná. Spolu s jarabinou ju môžeme pestovať aj v severných oblastiach. Najvhodnejšie na vysádzanie sú dvojročné kríčky alebo stromčeky. Osvedčil sa spon výsadby 2 x 3 m až 4 x 4 m v závislosti od tvaru a stanovišťa. Sadíme do jám s rozmermi 50 x 50 x 40 cm. Po vysadení skrátime výhonky na 4 až 5 púčikov. V najbližších dvoch rokoch vypestujeme korunku, v ktorej má byť rovnomerne rozložených 6 až 10 konárikov. Pri presvetľovacom reze dbáme, aby sa koruna nezahusťovala. Zmladzovací rez robíme v ôsmom až deviatom roku. Arónia je úrodná, pravidelne a bohato rodiaca drevina. Na pestovanie v záhradkách sa odporúča tvar kra s priemernou výškou 2,5 m alebo v tvare štvrťkmeňa na podpníku jarabiny vtáčej s výškou 1,10 m. Pretiahnuto oválne listy sú celistvookrajové. Bohato kvitne v máji veľkými kvetmi. Lesklé, čierne, guľaté plody dozrievajú v teplejších oblastiach až v auguste, v severnejších a chladnejších až začiatkom septembra. Majú sladkotrpkú chuť a pomerne hrubú šupku. Šťava z plodov je rubínovokarmínová. V čerstvom stave vydržia až dva mesiace. Plody zberáme ručne alebo odstrihávaním nožnicami. Jeden až dva týždne pred zberom je potrebná ochrana pred vtákmi. U nás sa rozširuje pôvodná odroda ‚Nero’.
Táto drevina má na jar množstvo bielych kvetov, v lete je ovešaná čiernymi plodmi a na jeseň jej listy získajú nádherné vyfarbenie, takže je vhodná aj do okrasnej časti záhrady, kde odporúčame vysadiť jednu až dve rastliny.
Využitie plodov
Plody arónie – malvičky sú vhodné na priamu konzumáciu v čerstvom i v sušenom stave. Obsahujú 13,5 % cukru, majú vysoký obsah vitamínu C, vitamíny skupiny B a provitamín A, z minerálnych látok vápnik, železo, bór, jód, meď, molybdén a ďalšie. Zvláštnosťou je vysoký obsah rutínu, ktorý pomáha upevňovať a rozširovať cievy. Vyrábajú sa z neho lieky proti artérioskleróze, vysokému krvnému tlaku, chorobám žalúdka a žlčníka. Obsahuje vzácne protiplesňové a protibakteriálne látky. Plody sa používajú aj na výrobu kompótov, sirupov, likérov, ako súčasť obľúbených prírodných farebných štiav a veľmi dobre sa uchovajú mrazením.