Stromy

Nenáročná juka

jukaTáto príťažlivá krásavica sa hodí do záhrady, na balkón a terasu, ale aj do bytu, kde prináša trochu exotiky. Pre dobrý rast tejto impozantnej vždyzelenej rastliny s nápadnými úzkymi mečovitými listami, vyrastajúcimi v trsoch a s metlinami bielych zvončekovitých kvetov stačí čerstvý vzduch, priepustná pôda bohatá na vápno, suchšie slnečné miesto a v zime priestor s teplotou 6 °C.

Juka je v poslednom období veľmi obľúbená ako vynikajúca črepníková rastlina. Pestovať ju treba v pomerne hlbokých drenážových nádobách, presádzať každé dva roky a polievať. Umiestnime ju na najsvetlejšom mieste, ale nie pri radiátore! Pri miernej zime môžeme dať juku aj na balkón či terasu.

Izbová juka aloolistá (Yuacca aloifolia)

má tvrdé sýtozelené až sedemdesiatpäť centimetrov dlhé listy s ostrými špicami, nebezpečnými hlavne pre deti! Staršie rastliny – od osem do desať rokov – rozkvitnú koncom leta a na jeseň atraktívnymi bielymi až krémovými metlinami kvetov zvončekovitého tvaru. Po odkvitnutí ich treba odstrániť. Od mája ju môžeme premiestniť na slnečný a svetlý balkón alebo terasu. V lete rastliny pravidelne denne a pomerne výdatne zavlažujeme, od apríla do augusta týždenne prihnojujeme.

Úplne mrazuvzdorná je juka vláknitá (Yucca filamentosa). Má nízku ružicu pekných sýtozelených listov mečovitého tvaru na okrajoch s bielymi lúčmi. V polovici leta zakvitne vysokými metlinami ovísajúcich bielych kvetov tvarovo podobných tulipánom.

Juka chabá „Ivory“(Yucca glaccida)

má biele kvety zvončekovitého tvaru, ktoré vyrastajú na dlhých stonkách z nízkeho trsu úzkych tmavozelených listov. Darí sa jej na slnečnom mieste s dostatkom vlahy a znesie zimu až do -15 °C.

Do veľkých nádob je mimoriadne atraktívna juka nádherná (Yucca gloriosa). Je tiež úplne mrazuvzdorná (do -15 °) s veľmi dlhými metlinami bielych, z vonkajšej strany červenkastých kvetov v tvare tulipánu a s dlhými mečovitými, na konci špicatými listami modrozelenej farby. Kvitne od polovice leta do jesene a dorastie do úctyhodnej výšky a šírky dvoch metrov.

Juka (Yucca aloifolia)

Juka je obľúbená izbová rastlina, ktorá môže dosiahnuť výšku až 5 m. Má 5-10 cm hrubý kmeň, ktorý je hnedý a drevnatý, výhonky sú zelené.

Stanovisko

Ideálne je svetlé, slnečné miesto. Toleruje i polotieň. V lete môžete juku postaviť i do záhrady – na slnečné miesto. Aj nedostatok svetla môže zapríčiniť zožltnutie listov.

Teplota

Ako mnohé izbové rastliny i juka nie je odolná voči mrazu. Naopak – obľubuje vysoké teploty. Na kratší čas vydrží i teploty okolo bodu mrazu. Nie je citlivá na suchý vzduch, preto môže prezimovať i vo vykúrenej miestnosti. Možné je i prezimovanie pri teplote maximálne 10 °C.

Zálievka

Juka potrebuje málo vody – stačí toľko, aby nevyschol substrát. V opačnom prípade sa spodné listy sfarbujú do žlta a vysychajú. Táto rastlina má rada vysoké hodnoty pH, takže tvrdá voda nepredstavuje žiadny problém. Je však citlivá na prevlhčenie. Osvedčila sa „metóda ponorenia“. Ponorte ju do vody, kým neprestanú vystupovať na povrch vzduchové bubliny. Potom nechajte odtiecť nadbytočnú vodu. Znovu ju ponorte až vtedy, keď je substrát suchý, čo aj v lete môže byť 1x týždenne – v závislosti od veľkosti pestovateľskej nádoby.

Hnojenie

V období rastu hnojte 1x týždenne viaczložkovým hnojivom. Pri správnom hnojení rastie juka rýchlo. U veľkých exemplárov je nutné hnojiť menej, aby ste zamedzili nadmernému rastu.

Rozmnožovanie

Rozmnožuje sa semienkami alebo odrezkami. Odrezky získate tak, že kmeň rozrežete na niekoľko kúskov a zakorenia. Najlepšie je to v prípade, ak je rastlina nadmerne vysoká. Zrežte ju v tej výške, v akej ju chcete mať a zo zrezaných častí získate odrezky. Rastlinu zrežte na jar. Zaručene vyženie nové výhonky. Odrezky zasaďte do substrátu – mal by byť iba mierne vlhký. Ak je rastlina nadmerne poliata a substrát prevlhčený, môže sa stať, že rastlina namiesto zakoreňovania začne hniť. Pozor! Odrezky vkladajte do substrátu tak, aby časť, čo bola hore, hore i zostala – nie naopak!

Pestovateľské nádoby

Juka potrebuje skôr hlboké než široké pestovateľské nádoby. Nemá zvláštne nároky na substrát. Jedinou podmienkou je, aby bol priepustný a zamedzil tak prevlhčeniu. Kto chce, môže primiešať i trochu záhradného vápna.

Súvisiace články

Pridaj komentár

Pozrite aj
Zatvoriť
Back to top button
Total
0
Share