Listy vydávajú silnú vôňu citróna, podľa ktorej rastlinu nazývajú citrónový ker. Jej staršie latinské pomenovanie je Lippia citriodora, preto ju špecializované záhradníctva väčšinou ponúkajú pod názvom lípia. Príjemne však prekvapí každého milovníka čaju, byliniek alebo aromatických rastlín.

Je mimoriadne aromatická a dá sa použiť na sladenie nápojov. Lístky pridané do čaju svojou vôňou a chuťou nahradia citrón. Takýto čaj nám pomôže pri zaspávaní, pôsobí upokojujúco, podporuje trávenie a je účinný aj pri problémoch s nadúvaním.

Pestovanie a využitie

V našich podmienkach dorastá do výšky 25 cm a tvorí až metrové previsnuté výhonky. Má menšie sýtozelené špicaté listy usporiadané do trojpočetných praslenov okolo stonky a metliny drobných bielych alebo svetlofialových kvietkov.

V lete ju môžeme vyložiť s črepníkom na balkón, terasu či do záhrady. Najvhodnejšia je závesná nádoba, kde vynikne v celej svojej kráse. Zasadíme ju do priepustného, neutrálneho substrátu, umiestnime na slnečné stanovište a pravidelne polievame. Táto trvalka neznáša teploty pod 9 °C, preto ju na jeseň preložíme do bytu, kde pokračuje v raste. Ako izbovú rastlinu ju môžeme pestovať celoročne. Ak ju prezimujeme v chladnejšej miestnosti, zhodí väčšinu listov a prezimujú len korene. Nesmieme ju však zabudnúť občas poliať. Listy často pučia veľmi neskoro na jar, preto by sme sa nemali unáhliť, aby sme nevyhodili zdravú rastlinu. Alojziu si môžeme rozmnožiť polovyzretými vrcholovými odrezkami.

Listy zberáme kedykoľvek, najlepšie však pred kvitnutím, a používame ich čerstvé, usušené alebo mrazené. Pridajú citrónovú chuť ovocným šalátom či rôznym ovocným jedlám, dezertom i nápojom. Dá sa z nich pripraviť aj likér. Listy však používame striedmo, aby neovplyvnili chuť jedla. Pridávajú sa aj do rôznych bylinkových čajov, ktoré výrazne aromatizujú, ako aj do sušenej zmesi potpourri. Po usušení je vôňa ešte intenzívnejšia.

Aztécky cukor

Druh Lippia dulcis sa ľudovo nazýva aztécky cukor. Má príjemnú mentolovo-gáfrovo-citrónovú vôňu. Je to mrazuvzdorná bylinka poliehavého rastu s krátkymi klasmi bielych kvetov a oválnymi zúbkatými listami, ktoré sa na slnku sfarbujú dočervena. Listy a stopky obsahujú zlúčeninu, ktorá je 3-krát sladšia ako steviozid zo známejšej stévie cukrovej a je tisíckrát sladšia ako cukor. Obsahuje však aj veľké množstvo gáfru, preto sa nemôže – na rozdiel od stévie – používať priamo ako náhrada cukru. Rastlina je oficiálny liek na kašeľ, bronchitídu a astmu. Odroda ‘Colada neobsahuje gáfor, preto sa čerstvé i sušené listy môžu používať do jedla.

Vizitka rastliny

Názov: Alojzia citrónová (Aloysia triphylla)
Vzhľad: ker s previsnutými konárikmi
Kvety: drobné biele alebo fialkasté
Listy: úzke, špicaté



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...